dcsimg

Gyakran Ismételt Kérdések a féregtelenítéssel kapcsolatban

Milyen gyakran kell féregtelenítenem a kutyámat/macskámat?
Egy felnõtt kutyát vagy macskát általában évente négyszer kell féregteleníteni. Egyes speciális esetekben ennél gyakoribb
féregtelenítés szükséges. Ez a kölyökkutyák és -macskák, egerészõ macskák, a visszatérõ bolhássággal küzdõ kutyák és macskák esetében és egyéb alkalmakkor, amikor az állatorvos szükségesnek tartja.
Milyen típusú férgek ellen hatnak a féregtelenítõ készítmények?
Fontos tudni, hogy a különbözõ féregtelenítõ készítmények a férgek különbözõ típusai ellen hatékonyak. Vannak olyan készítmények, amelyek csak a bizonyos férgek ellen hatékonyak, ezzel szemben a Drontal Plus a kutyák és macskák férgeinek összes típusa ellen hatékony.
Felléphetnek-e a használat során mellékhatások?
Bizonyos féregtelenítõk hányást okozhatnak. Az ízesített Drontal Plus és Drontal Cat tablettáknak nincs ilyen mellékhatása, bár nagyon ritka esetben mégis elõfordulhat hányás.
Étellel vagy anélkül kell beadnom a tablettát?
Néhány készítmény alkalmazása elõtt éheztetni kell az állatot. A Drontal Plus, Drontal Cat és Drontal Puppy alkalmazásához nincs szükség éheztetésre.
Melyik féregtelenítõ készítményt használjam?
A Bayer Állategészségügyi Üzletága a kisállat féregtelenítõ készítmények teljes skáláját kínálja. Az ízesített Drontal Plus és a Drontal Cat tabletták a kutya- és macska bélférgek összes fajtáját eltávolítják az állatokból. A Drontal Puppy szuszpenzió a kölyökkutyák és az egy évesnél fiatalabb kutyák számára ajánlott. Hatékony az orsóférgek, ostorférgek és a kampósférgek ellen, könnyen alkalmazható folyadék formában kapható. A kölyökkutyák általában nem igényelnek kezelést galandférgek ellen, ezért a Drontal Puppy szuszpenzió a legjobb készítmény számukra. Ha mégis galandféreg fertõzés elleni kezelést igényelne a kiskutya, az ízesített Drontal Plus tabletta 2 hetes kortól alkalmazható.
Hogyan adagoljam a féregtelenítõt?
Az ízesített Drontal Plus és Drontal Cat tabletta formában kapható gyógyszer. Utóbbi önmagában vagy Easytabs-ba rejtve adható. A Drontal Puppy rózsaszín szuszpenzió, melyet egyszerûen, egy fecskendõ segítségével tudunk a kölyökkutya szájába adagolni.
Az állat milyen korában kell elkezdeni a féregtelenítést?
A kölyökkutyák gyakran már születésükkor féreglárvákat hordoznak magukban, amelyekkel még az anyaméhben fertõzõdhetnek. Ezért a féregtelenítést célszerû kéthetes korban elkezdeni és 8 hetes korig 2-hetente ismételni. Szintén tanácsos az anyát is féregteleníteni a kölykökkel egyidõben. Amint a kutya eléri a 8 hetes kort, át lehet térni a 3-havonkénti féregtelenítésre. A kutyával ellentétben a macskák nem hordoznak magukban lárvákat születésükkor, ezért a féregtelenítést elég 6 hetes korban elkezdeni, és 3-hetenként folytatni 4 hónapos korig. Ezután a negyedévenkénti féregtelenítést kell alkalmazni, csakúgy, mint a kutyáknál.
Családom és én megfertõzõdhetek a kutyák férgeivel?

Toxocara canis Bizonyos férgek képesek a parazitás fertõzéseket állatról emberre átvinni. Az állatról emberre terjedõ betegségeket zoonózisoknak nevezzük. A kutyák orsóférge, a Toxocara canis a legismertebb zoonotikus féregfaj. Az ember fertõzése orsóféreg petéket tartalmazó homok-, föld, mosatlan gyümölcs, zöldség felvételével történhet. A kisgyermekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert õk gyakran megfeledkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról. Az orsóféreg lárvák a bélbõl kikerülve vándorolnak az emberi szervezetben. Elérhetik például a szemet is, és állandó látászavarokat okozhatnak.

Miért kell féregtelenítenem állataimat?
 • Hozzájárul az állat jó közérzetéhez.
 • A férgesség olyan betegségekhez vezethet, melyeket csak klinikai úton lehet kezelni.
 • A rendszeres kezeléssel csökkentjük a környezet szennyezõdését.
 • A fertõzések emberre történõ átvitelének a csökkentése mindannyiunk érdeke.
Mennyi ideig tart a tabletta hatása?
A féregtelenítõ készítmények nem maradnak meg a testben és nem fejtenek ki tartós hatást a férgek ellen. Ezért fontos az állatokat óvni a féregfertõzés veszélyeitõl, és alkalmazni a stratégiai féregtelenítést egy olyan hatékony termékkel, mint a Drontal termékcsalád.
Hogyan tudom megállapítani, hogy férges az állatom?
A fertõzés korai szakaszában nagyon nehéz megállapítani. A kutya bélsarával a petéket tartalmazó féregízek a végbél környékére kivándorolnak, ezzel viszketést és a klasszikus „szánkázó” mozgást okozva az állatnak. Ezen kívül hányás, hasmenés, fénytelen, matt szõrzet, étvágytalanság, energiahiány, kölyökkutyáknál és –macskáknál haspuffadás jelentkezhet.
Miért fontos eltakarítani a kutyaürüléket?
A kutya minden kifejlett orsóférge (Toxocara canis) 80 000 féregpetét rak le naponta, melyek a kutyaürülékkel a környezetbe távoznak. Ha nem takarítjuk el az ürüléket, ezek a peték mind a környezetben maradnak és megfertõznek más kutyákat és a gyerekeket is.
Mi az összefüggés a bolhák és a férgek között?

A bolhák gyakran galandféreg-lárvákkal fertõzöttek. A kutyák és macskák lenyelik ezeket a fertõzött bolhákat és a férgek kifejlõdnek a beleikben.

Akkor is kell féregtelenítenem, ha állatom tünetmentes?
Amikor a férgesség tünetei már láthatóak, az állat már fertõzött. Sõt, a környezetét is megfertõzi! Ezért fontos a megelõzés, vagyis a negyedévenkénti féregtelenítés!
A macskám szeret egerészni. Növeli ez a féregfertõzés esélyeit?
Igen! Az egerek és egyéb rágcsálók gyakran fertõzöttek egy nagyon gyakori galandféreggel, az egér galandféreggel. Ezért rendszeresen egerészõ macskánál a javasolt az általánosnál gyakoribb, akár havonkénti féregtelenítés.

Kedvencét fenyegető férgek

Állítsa össze on-line
programunk segítségével,
milyen kockázati
kategóriába sorolható
kedvence és milyen
férgek ellen kell
rendszeresen
védenie őt.

 

Bővebben

Szavazások nyertesei

A szavazás 2010. október 4-i nyertese:
Berill Canis Minor Marco és gazdája szabob78

A szavazás 2011. január 4-i nyertese:
Mézi és gazdája ancsi

A szavazás 2011. április 4-i nyertese:
Mira és gazdája ZoliKiemelt ajánlatunk

Drontal a TV-ben

Unom már a buta
reklámokat!

Nézzünk együtt jópofa
kisfilmeket!

 • Drontal Plus - Több, mint
  féregtelenítő
 • Idegenek
 • Drontal felelos állattartás
  kampány 2009
Bővebben
Copyright © Bayer Hungária Kft.
*Piackutatás Mystery Visit Kft 2009